Nuttige informatie
Omgaan met verdriet en verlies
1. Het verlies onder ogen zien
De eerste stap is het feit van de dood te accepteren en te beseffen dat het al gebeurd is. Zo kun je de overledene bekijken en aanraken: het lichaam wassen, aankleden, haren kammen enzovoort. De afscheids- en begrafenisceremonie is een zeer krachtig hulpmiddel in het proces van acceptatie van de dood van je dierbare.
De dood van een dierbare is altijd pijnlijk, beangstigend en is een gedwongen herbezinning van je leven.
Niemand kan je pijn volledig begrijpen, want we worden alleen geboren en we ster-ven ook alleen. We lijden ook alleen, elk op zijn of haar eigen manier. We kunnen het verdriet niet verwerken, maar we kunnen het wel overleven.
Psychologen onderscheiden vier basisstadia van rouw en verdriet:
2. De pijn van het verlies ervaren
Het is menselijk om triest te zijn over het verlies: we hebben in de eerste plaats medelijden met onszelf, het doet pijn dat we onze geliefde niet meer naast ons zien. Het is raadzaam om een beperkte tijd met zelfmedelijden te leven, anders loop je het risico dat je in deze toestand blijft, misschien nog maanden of jaren. Je blijft hoe dan ook samen met je geliefde, alleen niet meer op fysiek niveau. Hij of zij blijft in je herinnering, in je hart. De dood doet je relatie niet teniet, maar neemt een andere vorm aan. Het helpt ook om na te denken over de aard van de dood zelf. In onze samenleving is het gebruikelijk te rouwen om overleden dierbaren. Sommige culturen hebben een andere houding ten opzichte van de dood: mensen vieren de overgang van hun geliefden naar de volgende fase, ze dansen bij begrafenissen, luisteren naar mooie muziek. Als we proberen ons bewustzijn te verruimen en verder te gaan dan de gebruikelijke kaders en stereotypen, kunnen we de dood misschien op een andere manier begrijpen en aanvaarden.
Ten tweede, probeer je goed te verdiepen in de pijn van het verlies, hoe eng of moeilijk het ook is, leef gewoon door de pijn heen en dan zul je het uiteindelijk kunnen loslaten. Iedereen kiest zijn eigen manier om deze periode door te komen: voorzichtig, zorgzaam voor zichzelf en de mensen om zich heen. Of juist zichzelf en alles om zich heen vernietigen. Sommigen nemen hun toevlucht tot alcohol, kalmerende middelen, en dit leidt er vaak toe dat de rouwende onwillekeurig in de eerste of tweede fase van rouw blijft "hangen" en niet verder kan.

Op dit punt kun je pijn, wrok, eenzaamheid, afwijzing, schuldgevoel, zelfs woede en wanhoop ervaren. Maak er een week, een maand, twee of drie maanden van - zo lang als nodig is. Uit in deze periode je gevoelens vrijelijk, herbeleef desnoods de herinneringen keer op keer. Je kunt bijvoorbeeld een brief schrijven aan je geliefde die niet meer bij je is.
Er is altijd en in alles een oorzaak-en-gevolgrelatie. Noch jij, noch iemand anders kan weten welke taken er voor deze ziel waren toen zij in haar incarnatie was. Wat er gebeurd is, is altijd het beste voor een bepaalde ziel, hoe hard het nu ook klinkt. En je verwerft het inzicht dat alles precies gebeurt zoals het hoort.
Wij zijn gewend om het lot van een bepaald persoon in het kader van één leven te beschouwen. De dood is echter slechts een van de treden op de ladder waarop elke ziel zich beweegt. Een persoon als ziel, als energie, verdwijnt niet spoorloos, maar gaat gewoon over naar het subtiele vlak, dat wij met onze ogen niet kunnen zien.Normaal gesproken had de ziel haar eigen plan voor de specifieke incarnatie waarvan jij een tijdgenoot en getuige bent.
Vanuit het holistische oogpunt, het lot van de ziel van je dierbare, is voor je onvoorspelbaar. In elk geval kunt je je voorstellen dat hij of zij nu opstijgt naar het licht, waar hem of haar vele ontdekkingen en nieuwe stadia van spirituele ontwikkeling te wachten staan. Wens hem of haar gemak, vreugde en geluk onderweg en laat los.

Als je het gevoel hebt dat de tijd niet geneest of als je je emoties gewoon niet alleen aankunt, neem dan contact op met professionals die psychologische hulp bieden.
3. De derde fase – is het aanpassen aan de wereld zonder hem of haar.
4. De vierde fase van rouw omvat het opnieuw leren genieten van het leven, ook door gekoesterde herinneringen aan het heengaan van je dierbare.
Misschien moet je je gewoonten, dagindeling en routines veranderen. Soms moet je nieuwe vaardigheden en kennis leren om onafhankelijk of zelfvoorzienend te worden.
Zelfs als je voelt dat de grond onder je voeten wegzakt, staan wij er om je op te vangen, gerust te stellen en om je dierbare een waardige en mooie uitvaart te geven.
© 2023 Stern
Wisseloordlaan 65, 1217 DK Hilversum
+31657666691
info@sternfuneral.nl